TOKIO/FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) bekijkt mogelijkheden om eurobiljetten te voorzien van chips. Die maatregel moet het gebruik van valse bankbiljetten zo goed als uitsluiten. De ECB is hierover in gesprek met het Japanse elektronicaconcern Hitachi, meldde vrijdag het Duitse Handelsblatt. De ECB wil zelf geen reactie geven, aldus de krant.

Een woordvoerder van Hitachi heeft de onderhandelingen echter bevestigd. Het Japanse bedrijf stelt voor om elk bankbiljet te voorzien van een piepkleine chip die voor het blote oog niet zichtbaar en door zijn beperkte gewicht niet voelbaar is.

In de chip is een onoverschrijfbare 38-cijferige code opgeslagen waarmee een scanner de herkomst en de echtheid van het biljet kan duiden. Het is wel noodzakelijk dat deze scanners bij winkel- en bedrijfkassa's zo zijn aangebracht dat ze telkens het gehele biljet dekken.

De chips verdubbelen de kosten voor het maken van bankbiljetten. Maar die zijn uitgesmeerd over de miljoenen papiertjes verwaarloosbaar laag.

Volgens de Duitse krant is er gegronde reden voor een betere protectie. In de tweede helft van 2002 haalde de ECB 145.000 valse bankbiljetten uit het geldverkeer. Dat is ruim zes keer zoveel als in de eerste helft.