BRUSSEL - Energiebedrijven in de Europese Unie kunnen de komende jaren miljarden tegemoet zien, met dank aan het EU-beleid voor de uitstoot van CO2 (kooldioxide).

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft berekend dat de energiesector in vijf van de grootste lidstaten alleen al kan rekenen op extra inkomsten van maximaal 71 miljard euro.

Het WNF keek bij zijn rekensom naar Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Polen en Spanje. De milieuorganisatie zegt dat het Europees beleid de smerigste bedrijven aanmoedigt tot CO2-uitstoot, in plaats van vervuiling tegen te gaan. Momenteel deelt de EU emissierechten gratis uit aan energieproducenten.

Schandalig

Bedrijven berekenen de kosten van emissierechten door aan hun klanten, ook de gratis verkregen rechten, waardoor de winsten stijgen. Het WNF stelt dat het weggeven van emissierechten daarmee gelijk staat aan het belonen van vervuilende bedrijven. "Goedkope winsten voor nietsdoen is schandalig", aldus het WNF, dat het Europese emissiebeleid "een ramp" noemt.

De EU heeft met ingang van 2008 maatregelen genomen om de uitgifte van gratis rechten in te perken. Ook ligt er een voorstel om vanaf 2013 emissierechten enkel nog te veilen aan energiebedrijven.

Het WNF vindt dat de opbrengsten van die veilingen moeten worden geïnvesteerd in schone energievoorziening.