ZEIST - PGGM geeft voortaan volledig openheid van zaken over waarin geld wordt belegd. De pensioenuitvoerder voor het fonds Zorg en Welzijn, voor mensen in de zorg, publiceert vanaf nu elk jaar een lijst met alle beleggingen.

Dat maakte PGGM maandag bekend.

Zorg en Welzijn is met een belegd vermogen van bijna 90 miljard euro een van de grootste pensioenfondsen van Nederland.

Uit de maandag gepubliceerde lijst blijkt dat PGGM onder meer geld heeft gestoken in Tosca. Dat is het hedgefonds dat net als het Britse TCI openlijk harde kritiek uitte op ABN Amro.

Dat leidde uiteindelijk tot de verkoop en opsplitsing van de Nederlandse bank.

Apax

Een andere opvallende naam op de lijst van fondsen waarin wordt belegd is die van Apax. Dit private equity-fonds was van 2004 tot en met 2007 grootaandeelhouder in het mediabedrijf PCM. Wegens vermeende wanpraktijken in die periode vindt er momenteel op last van de Ondernemingskamer een onderzoek plaats.

De openheid van pensioenfondsen over hun beleggingen komt mede door maatschappelijke druk. Vorig jaar besloten pensioenfondsen, waaronder PGGM, al om bekend te maken in welke individuele beursfondsen wordt belegd. De aanleiding hiervoor was een tv-programma van Zembla, waaruit bleek dat pensioenfondsen beleggen in bedrijven die clusterbommen en landmijnen maken. PGGM en ABP (ambtenaren) trokken zich uit deze fondsen terug.

"We leggen graag uit hoe wij de pensioengelden zorgvuldig en verantwoord beleggen. Dit doen we natuurlijk met respect voor de belangen van onze zakenpartners", aldus Else Bos van PGGM.