AMSTERDAM/ROME - De leiders van de Italiaanse vakbonden willen weer terug om tafel om met Air France-KLM te praten over een overname van Alitalia. Ze willen een faillissement van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij voorkomen, maar waarschuwden zondag dat een mogelijke overeenkomst tijd kost.

Air France-KLM beëindigde afgelopen week de gesprekken toen de vakorganisaties te hoge eisen stelden aan de werkgelegenheid. Sindsdien zijn betrokken partijen in Italië in rep en roer. Alitalia dreigt failliet te gaan als niet snel een reddingsplan in elkaar wordt gezet.

De regering, die liet weten graag te zien dat Air France-KLM terugkeert aan de onderhandelingstafel, praatte vrijdag naar verluidt met de vakbonden over de situatie. Zaterdag drong de Italiaanse minister van Economie Tommaso Padoa-Schioppa er bij de vakbonden op aan om binnen twee dagen een minder harde houding aan te nemen tegenover Air France-KLM.

Zondag hebben vakbondsleiders gezegd wel weer te willen onderhandelen, maar zij verwezen het ultimatum van twee dagen van de regering naar de prullenbak. Het bestuur van Air France-KLM komt maandag bijeen.