MADRID - De Europees commissaris voor monetaire zaken Pedro Solbes heeft donderdag gezegd geen gevaar voor deflatie te zien in Europa. "De gemiddelde stijging van lonen ligt rond de 3 procent. Dat geeft me niet de indruk dat we deflatieproblemen krijgen hier in Europa", zei Solbes in de wandelgangen van een wereldcongres van spaarbanken in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Deflatie betekent dat lonen en prijzen alsmaar lager worden. Het is het tegenovergestelde van inflatie (geldontwaarding). Consumenten wachten met kopen totdat producten nog goedkoper worden, wat erg slecht is voor de economie.

Duitsland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had vorige week gesteld dat er een groeiende kans is op deflatie in Duitsland. De stagnerende economie is daar kwetsbaar, door hoge werkloosheid en problemen in de banksector.

De Europees commissaris Solbes herhaalde donderdag wel bezorgd te zijn over de snelheid waarmee de euro in waarde is gestegen ten opzichte van de dollar. "De veranderlijkheid van de euro baart me meer zorgen dan het huidige niveau zelf", merkte Solbes op.

De europese munteenheid kostte donderdagavond rond 1,1700 dollar. Dat is ongeveer evenveel als de uitgiftekoers in januari .