BRDO - Slowakije wil in januari de euro invoeren. De Slowaakse minister van Financiën heeft daarvoor zaterdag een schriftelijk verzoek overhandigd aan Europees Commissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken), zo meldde de commissaris bij EU-beraad in Slovenië.

Slowakije zou het zestiende EU-land worden dat de Europese eenheidsmunt invoert. Doel is dat op den duur alle EU-landen de euro invoeren, behalve Groot-Brittannië en Denemarken die een uitzonderingspositie hebben gekregen.

Maastricht-criteria

De Europese Commissie gaat in april en mei bekijken of Slowakije aan de zogeheten Maastricht-criteria voldoet voor de invoering. Eurostat-cijfers voor inflatie, staatsschuld, begrotingstekort en economische groei zijn daarvoor erg belangrijk.

Rapport

De Europese Commissie komt 7 mei met een rapport. Als dat positief is, kunnen de regeringsleiders van de EU-landen in juni een politiek besluit nemen.

Slowakije

De republiek Slowakije ontstond in 1993. Het scheidde zich toen af van Tsjechië, waarmee het sinds 1918 Tsjechoslowakije had gevormd. De 5,4 miljoen inwoners betalen er nu met de Slowaakse kroon.

Bloeiende economie

Sinds het land in 2004 toetrad tot de Europese Unie, bloeit de economie op. Over vorig jaar meldde het zelfs 14,3 procent economische groei. Het land heeft echter tegelijk ruim 10 procent werklozen, het hoogste percentage van de Europese Unie.

Slowakije zou het tweede land uit Oost-Europa zijn dat de euro invoert. Op 1 januari 2007 deed Slovenië dat al. In januari 2008 volgden Malta en Cyprus.