ZOETERMEER - De energiebedrijven hebben hun sterke concurrentiepositie op de installatiemarkt op oneerlijke wijze verkregen. Ze dreigen zelfs een monopoliepositie te krijgen. Dat stelt de werkgeversorganisatie voor installatiebedrijven Uneto-VNI donderdag.

Als onderdeel van de liberalisering van de energiemarkt moesten bedrijven als Nuon, Essent en Eneco hun beheer van de energienetwerken splitsen van de overige activiteiten. Maar voordat ze dit deden, hebben ze volgens Uneto-VNI deze divisies volledig kaalgeplukt.

De energiebedrijven hielden hier een "forse bruidsschat" aan over, aldus de werkgeversorganisatie. Daarmee zijn ze onder meer in de installatiemarkt gestapt, waar ze nu op oneerlijke wijze concurreren met de kleinere installateurs, stelt Uneto-VNI.

"De overheid streeft naar gelijke kansen in de energiebranche, maar op de installatiemarkt zijn die nog ver te zoeken", zei de voorzitter van de organisatie J. Heeres.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de energiewetgeving die bepaalt dat vanaf 1 januari 2004 7 miljoen huishoudens hun eigen leverancier mogen kiezen. Uneto-VNI heeft 6000 leden die samen jaarlijks een omzet van 9 miljard euro boeken.