AMSTERDAM - De lange wachttijden voor rijexamens worden nog steviger aangepakt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en brancheorganisatie van rijschoolhouders Bovag hebben vrijdag een plan van aanpak gepresenteerd. Onder meer het online reserveringssysteem wordt aangepast.

Beide partijen namen al maatregelen nadat de wachttijden voor het rijexamen vorig jaar opliepen tot 'onacceptabele hoogte'. Rijscholen mochten bijvoorbeeld nog maar een maximum aantal examens aanvragen. Deze maatregelen pakten positief uit, zeggen CBR en Bovag, maar niet in de traditionele voorjaarspiek.

Het grootste probleem ligt bij het online reserveringssysteem, legt het CBR uit. Rijschoolhouders kunnen op het laatste moment nog een examen reserveren. In het voorjaar komen extra aanvragen binnen en dat blijkt het systeem niet aan te kunnen.

Ook worden veel van de reserveringen uiteindelijk niet gebruikt. Het CBR en de Bovag gaan nu samen het systeem aanpassen om dergelijke problemen te voorkomen. Het CBR probeert de wachttijden al langer terug te dringen. Zo worden tijdelijk extra examinatoren in drukke regio's ingezet.