DEURNINGEN - In café-restaurant Frans op den Bult in Deurningen bedient het barpersoneel zijn klanten vanuit een 'bararium'. De ruimte achter de bar is voorzien van een ventilatiesysteem en een glazen wand.

Hierdoor heeft het personeel absoluut geen hinder van de rokende klanten, stelt uitvinder Gerdinand Jansen van het bedrijf Jako Air.

De bar is gedeeltelijk afgesloten met een glazen wand. "Anders kan ik niet de gewenste overdruk opbouwen in de bar om de lucht te verversen", zegt Jansen.

Aanvragen

Hij zegt al meer aanvragen te hebben gehad van andere horecazaken en de vastgoedtak van Grolsch om een bararium (samentrekking van bar en aquarium) te plaatsen.

Met het bararium speelt Jako Air erop in dat vanaf 1 juli 2008 de horeca rookvrij moet zijn. Horecagelegenheden mogen rookruimtes creëren, maar daar mag de klant niet worden bediend.

Rookbeleid

Bedrijfsleidster Irma Hellegers van Frans op den Bult is boos op minister Ab Klink (Volksgezondheid) die heeft verklaard dat het bararium niet aan het toekomstige rookbeleid in de horeca voldoet. Er is immers geen sprake van een afgesloten rookruimte.

Ventilatie

Een woordvoerster van de minister laat weten dat de Voedsel- en Warenautoreit (VWA), die toezicht gaat houden op het rookverbod, ventilatie niet accepteert als een manier om een rookvrije ruimte te maken.

Oordelen

"Ik heb minister Klink uitgenodigd om te komen kijken, want je kunt niet over iets oordelen wat je niet ervaren hebt", zegt Hellegers.

"Het klopt dat er een spleet in de glazen afscheidingswand zit, maar uit tests van een onafhankelijk meetbureau blijkt dat er een onzichtbaar rookgordijn wordt opgetrokken tussen de bar en het lokaal waar gerookt wordt."