AMSTERDAM - De kosten voor de nieuwe veiligere betaalpas gaan niet omhoog als Europa straks één betalingsmarkt vormt. "De banken hebben er belang bij dat het nieuwe betaalsysteem snel wordt ingevoerd."

"Als zij de kosten hoger maken snijden ze zichzelf in de vingers", zegt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink in een interview met het AD.

Wellink zegt mee te leven met winkeliers die vrezen dat de komst van de nieuwe pas gepaard gaat met hogere kosten. "Men is bang dat de kosten omhoog zullen gaan en dat begrijp ik best omdat we zo'n efficiënt systeem hadden. Maar een systeem dat steeds kwetsbaarder wordt voor vervalsingen, dat kun je niet een efficiënt systeem blijven noemen. Die kosten moet je niet overdrijven."

Deuk

Bij de presentatie van de jaarcijfers van DNB donderdag zei Wellink dat hij verwacht dat de Nederlandse economie een deuk zal oplopen. Volgens hem zijn drie dingen belangrijk voor herstel: helderheid over de verliezen, stabilisatie van de huizenmarkt in de Verenigde Staten en een wereldwijde economische ontwikkeling die niet al te dramatisch is.

Sepa

In de hele Eurozone wordt al betaald met dezelfde munt en op termijn moet er ook één Europees banksysteem worden ingevoerd, Sepa (Single Euro Payments Area). Alle inwoners en bedrijven van de eurolanden kunnen daarmee dan overal op dezelfde wijze betalen, in eigen land en in andere eurolanden.

Ruim vierduizend banken in de EU zijn eind januari begonnen met de invoering van het systeem. Dat gaat stapsgewijs en duurt enkele jaren. De banken verwachten dat de kosten omlaag kunnen door het nieuwe Europese systeem, maar de Consumentenbond liet eerder weten sceptisch te zijn.

Chip

Dit jaar willen de banken ook beginnen met de invoering van een nieuw bankpasje met een chip. De nieuwe pasjes zullen bij meer banken in Europa te gebruiken zijn dan de oude pasjes en moeten door de chip veiliger zijn dan de pasjes met een magneetstrip.