ROME - De Italiaanse regering wil graag dat de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM terugkeert naar de onderhandelingstafel om te praten over een overname van Alitalia.

"Ik hoop dat gezond verstand voorrang krijgt en dat de onderhandelingen worden hervat", zei premier Romano Prodi donderdag in Boekarest tijdens de NAVO-top, aldus de Italiaanse radio.

Ook de vakbonden, die gezien worden als de veroorzakers van het mislukken van de overnamegesprekken, zouden weer met Air France-KLM om de tafel willen.

Ruimte

"We zijn beschikbaar om met iedereen te onderhandelen, ook met Air France-KLM.", aldus een vakbondsman van FILT-CIGL. Bij de gesprekspartner moet wel ruimte zijn voor onderhandeling, aldus de vakbond.

De regering wil nagaan of er nog een kans is tot een akkoord met Air France-KLM.

Eisenpakket

Het mislukken van de onderhandelingen woensdagavond kwam nadat de vakbonden een nieuwe eisenpakket op tafel hadden gelegd. Air France-KLM was niet bereid hierop in te gaan en staakte de gesprekken. Daarop nam Alitalia-topman Maurizio Prato ontslag.

Vakbonden riepen donderdag op tot "echte onderhandelingen", waarbij niemand zou worden uitgesloten. De bonden eisten van Air France-KLM dat het alle onderdelen van de noodlijdende Italiaanse maatschappij zou overnemen inclusief de onderhouds- en vrachtdivisies.

Vernederend

"Ons voorstel is niet bindend", aldus een lid van vakbond UGK. Maar de concessies die Air France-KLM bereid was te doen, waren "vernederend", zo zei het vakbondslid.

Alitalia maakt per dag een verlies van ongeveer 1 miljoen euro en staat op de rand van faillissement.