DEN HAAG - Honderdduizenden mensen moeten vanaf mei mogelijk van medicijn wisselen door het preferentiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid.

Ook zullen apothekers volgende maand in acute financiële problemen komen als minister Ab Klink niet ingrijpt.

Daarvoor heeft apothekersorganisatie KNMP donderdag gewaarschuwd in een brief aan Klink. Het preferentiebeleid houdt in dat verzekeraars elk half jaar per werkzame stof de goedkoopste geneesmiddelen aanwijzen. Zij vergoeden die medicijnen. Een duurder alternatief komt ten laste van de verzekerde zelf.

Voordelen

Uit onderzoek blijkt dat apotheken voor de financiering van hun werk deels zijn aangewezen op inkoopvoordelen. Door het preferentiebeleid vallen die voordelen voor de desbetreffende middelen volgens KNMP met onmiddellijke ingang waarschijnlijk weg, zonder dat de overheid ook maar enige compensatie biedt.

Volgens de apothekersorganisatie kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van de geneesmiddelenvoorziening en het voortbestaan van apotheken.

Volledig

De KNMP wil daarom de receptregelvergoeding per 1 mei zo aanpassen dat de kwaliteit en de toegankelijkheid van de geneesmiddelenvergoeding volledig gewaarborgd blijven en apotheken niet in financiële problemen komen.