BRUSSEL - De nieuwe gasleiding van Rusland naar Duitsland gaat 7,4 miljard euro kosten. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen door de investeerders, waaronder de Gasunie.

Eerder was alleen geraamd dat de aanleg van de belangrijke leiding meer dan 5 miljard euro zou vergen. De 1200 kilometer lange buis door de Oostzee gaat vanaf 2011 Russisch aardgas transporteren. De extra capaciteit is nodig omdat de Europese gasbronnen gestaag opraken.

Wereldprijzen

De bouw begint volgend jaar. "Nu we contracten sluiten voor de buizen en het buizen leggen, weten we de bedragen preciezer", zei Jens Müller, communicatiemanager van het project Nord Stream, bij een bezoek aan Brussel. "De buizen blijken duurder, onder meer omdat de wereldprijzen voor staal zijn gestegen."

De Europese Commissie vindt het zogeheten Nord Stream project zeer belangrijk. De gasbuis gaat 55 miljard kuub aardgas per jaar leveren: goed voor 20 miljoen huishoudens.

Gasimport

Europa is erg afhankelijk van Rusland voor de energielevering. Van de gasimport komt nu zo'n 60 procent uit Rusland; in 2015 zal dat zijn gestegen tot 75 procent. De huidige buis door Oekraïne is daarvoor niet genoeg.

De nieuwe buis door de Oostzee kreeg bij de lancering direct veel kritiek. Polen en de Baltische staten voelden zich gepasseerd, omdat zij niet zijn aangesloten op de gaspijp.

Onterecht

"De leiding wordt vaak gezien als een buis van Rusland naar Duitsland. Dat is onterecht", zegt Maartje van Putten, de nieuwe EU-lobbyist voor Nord Stream en oud-Europarlementslid. ,Het gas wordt aangesloten op het Europese gasnetwerk. Zo gaat het ook naar Nederland."

Het Nederlandse staatsbedrijf Gasunie wil het Russisch gas doorleveren naar Groot-Brittannië, waar de behoefte aan gas de komende jaren sterk stijgt. "Nederland heeft namelijk de ambitie om een gasrotonde te worden", verklaart Van Putten.

Obstakels

De organisatie is vol vertrouwen dat het allerlei obstakels kan overwinnen. Zoals in de bodem van de Oostzee. Die is erg hobbelig en vol met oude munitie. Onderzoekers proberen nu een strook van vijftien meter breed te effenen, voor de twee buizen van elk 1,5 meter doorsnee.

Dat Zweden onlangs een milieuvergunning heeft geweigerd, ziet manager Müller als een tussenstap. Hij rekent erop dat de aanvraag over enkele maanden wel aan de voorwaarden voldoet.