DEN HAAG - Het kabinet stemt vrijdag in met een wetsvoorstel om het aantal koopzondagen aan banden te leggen. Gemeenten, die meer dan twaalf koopzondagen per jaar willen, kunnen gebruik maken van een 'toerismebepaling'.

Van de 443 gemeenten maken daar 157 gebruik van. In het akkoord van de coalitie is een afspraak gemaakt over de koopzondagen, omdat gemeenten de toerismebepaling oneigenlijk zouden gebruiken.

Belangen

Gemeenten die de bepaling willen gebruiken, moeten voortaan een zorgvuldige afweging maken van de belangen die in het geding zijn. Belanghebbenden kunnen dan in beroep gaan bij de rechter.

Onbegrijpelijk

De Raad Nederlandse Detailhandel noemt het besluit onbegrijpelijk. "Een enkele bezwaarmaker of predikant kan een koopzondag tijdenlang tegenhouden", aldus een woordvoerder.

Voor veel ondernemers is een koopzondag belangrijk, aldus de raad. "Gemeenten en winkeliers zouden dat gezamenlijk moeten kunnen regelen. In Engeland bijvoorbeeld werkt dat uitstekend."

Absurd

De supermarktbranche zit ook op die lijn. "Te absurd voor woorden", was de reactie van een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelhandel (CBL) op de kabinetsvoornemens.

Het CBL richt zijn pijlen nu op de PvdA in de Tweede Kamer om het voorstel van tafel te krijgen. Van de ChristenUnie en het CDA valt weinig te verwachten. "We hopen de PvdA te overtuigen," aldus woordvoerster Sija de Jong.