ROME - De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia wil vrijdag met de vakbonden praten over de situatie die is ontstaan nu een overname door Air France-KLM is afgeketst.

Dat heeft een bron bij een van de vakbonden donderdag gezegd.

Het bestuur van Alitalia voerde bovendien crisisoverleg, evenals een deel van de Italiaanse regering. Air France-KLM beëindigde woensdagavond de onderhandelingen met de vakbonden.

Die stelden hogere eisen ten aanzien van de werkgelegenheid dan het Frans-Nederlandse concern bereid was in te willigen.

Maatregelen

De regering riep de top van Alitalia op om snel maatregelen te nemen zodat het bedrijf door kan blijven werken totdat een andere oplossing is gevonden.

Ook beloofde de regering er alles aan te zullen doen om het dreigende bankroet van het voormalige staatsbedrijf af te wenden.

Definitief

De Italiaanse regering liet ook weten er eerst zeker van te willen zijn dat Air France-KLM definitief zijn bod op Alitalia heeft ingetrokken.

Ook bij de vakbonden bestaat daarover veel onduidelijkheid. Sommige bonden denken dat de onderhandelingen uiteindelijk kunnen worden hervat.

Silvio Berlusconi

Oppositieleider en kanshebber voor het premierschap Silvio Berlusconi riep Italiaanse bedrijven op Alitalia te redden van de naderende ondergang.

Zijn smeekbede volgt op een reeks verkiezingsredes waarin de politicus en zakenman de indruk wekte dat een 'Italiaanse' oplossing in de maak zou zijn.