BRUSSEL - Nederlanders en andere Europeanen moeten makkelijker schade kunnen verhalen op illegale kartels, zoals Nederlandse bierbrouwers lange tijd hebben gevormd.

Gedupeerden moeten daarvoor collectieve claims kunnen indienen. Ze moeten ook toegang hebben tot relevant bewijs van de bedrijven zelf.

Suggesties

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) dringt daar donderdag op aan bij de EU-landen. De commissaris komt daarvoor met een rapport vol zulke suggesties.

"Slachtoffers die getroffen worden door kartelvorming kunnen dan schadevergoedingen indienen", zei Kroes tijdens een persconferentie.

Kroes gaf daarbij "gratis advies" aan de getroffen consument: "Individuen, kleine bedrijven of consumentenorganisaties kunnen samen naar de rechtbank gaan en het ten onrechte teveel betaalde geld terugeisen."

Consument

De consument is slachtoffer van kartelvorming als Kroes een boete aan het bedrijf waar het product is gekocht, heeft opgelegd. Consumenten en andere gedupeerden hoeven dan niet meer zelf aan te tonen dat ze te veel hebben betaald voor producten die ze hebben aangeschaft.

Volgens de Consumentenbond is dit een doorbraak in de campagne die ze al sinds 2003 voert. "Voorwaarde is wel dat de bestaande barrières voor consumentenorganisaties, bijvoorbeeld om het opstarten van zaken te financieren, worden weggenomen", aldus de Consumentenbond.

Europese wetgeving

Vooruitlopend op Europese wetgeving vraagt de Consumentenbond staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) de regelgeving in Nederland alvast aan te pakken, voor mededinging en op het gebied van consumentenrecht.

Hiermee zou de Consumentenbond schade kunnen terughalen voor consumenten bij onder meer reisorganisaties, telecombedrijven en fietsverkopers.

Blij

PvdA-leider Ieke van den Burg in het Europees Parlement reageert blij op de suggesties van Kroes. "De Europese Commissie bestraft een kartel nu met een boete, maar gedupeerden levert dat financieel niets op. De voorstellen van Kroes zijn daarom een noodzakelijke aanvulling."