DEN HAAG - Apothekers mogen vanaf 2010 geen kortingen en bonussen meer ontvangen van medicijnfabrikanten.

Bij de zorgverzekeraars moeten ze dan de nettoprijzen in rekeningen brengen van de medicijnen die zij inkopen.

Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag in overleg met de Tweede Kamer. Wel mogen de apothekers nog geld verdienen door scherp in te kopen.

De minister sprak van "vrij revolutionaire" stappen die een einde moeten maken aan het gesteggel rond de bonussen.

Bonussen

De apothekers vangen honderden miljoenen aan bonussen van de farmaceuten die ze in eigen zak steken. Ze zeggen deze nodig te hebben om hun praktijkkosten te betalen.

De laatste jaren zijn er wel afspraken gemaakt over het teruggeven van een deel van deze kortingen om de kosten van geneesmiddelen in de hand te houden.

Het is de bedoeling dat met deze afspraken dit jaar 1,3 miljard wordt bespaard op de medicijnkosten.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil al een tijdje dat Klink nog meer binnenhaalt, maar die zei woensdag dat er naar zijn inschatting de komende twee jaar niet veel meer uit te halen is.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de cijfers nog eens op een rijtje zetten, maar die is daar tot ongenoegen van de Kamer pas eind dit jaar klaar mee.

KNMP

De apothekersorganisatie KNMP wacht de exacte plannen van Klink af alvorens met een reactie te komen. Zij wijst er wel op dat "alle partijen het erover eens zijn dat we van de inkoopvoordelen af moeten", aldus een woordvoerster.

De zorgverzekeraars staan op zich positief tegenover Klinks plannen en zijn benieuwd naar de nadere uitwerking.

Eigen opzet

Zorgverzekeraars, apothekers en farmaceuten hebben de afgelopen tijd geprobeerd zelf een opzet te bedenken om een einde te maken aan het systeem van de bonussen.

Aanleiding was de stap van zorgverzekeraars om voor bepaalde medicijnen alleen de goedkoopste variant te vergoeden. Zo zouden ze de kosten met nog eens 35 miljoen kunnen drukken.

Aanscherping

Gedurende het nieuwe overleg schortten de verzekeraars deze aanscherping van hun vergoedingenbeleid op. Maar nu de gesprekken niets hebben opgeleverd, zijn ze per 1 april daar toch mee begonnen.

Ze mogen dat echter niet doen voor alle geneesmiddelen die ze daarvoor in het vizier hadden, want daar stak de rechter op verzoek van acht fabrikanten eerder een stokje voor.

In deze zaak loopt nog een hoger beroep, waarin 22 april een uitspraak volgt.

Bogin

De Bogin, de bond van de generieke geneesmiddelenindustrie, vindt het onbegrijpelijk dat de verzekeraars die uitspraak niet afwachten.

Bovendien houden de verzekeraars zich volgens de bond niet aan de uitspraak die er al ligt omdat zij hun nieuwe beleid ook toepassen op middelen die de rechter ervan had uitgesloten.