NEW LONDEN - Europa belemmert met zijn verbod op nieuw genetisch gewijzigd voedsel de pogingen om de hongersnood in Afrika een halt toe te roepen. Veel Afrikaanse landen durven niet te investeren in biotechniek omdat ze bang zijn dat hun producten de Europese markt niet op mogen.

Dit heeft president Bush woensdag gezegd. Met zijn woorden gooide de Amerikaanse president olie op het vuur in de al enkele jaren smeulende ruzie tussen de Verenigde Staten en Europa over genetisch veranderde voedselproducten.

Klacht

Eerder deze maand maakte Washington bekend samen met twaalf andere landen bij de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, een klacht tegen de Europese Unie in te dienen. De VS willen dat de Europese Unie haar markt openstelt voor genetisch gewijzigde producten.

Volksgezondheid

In de EU bestaat een verbod op het vrij verbouwen van zogenoemde gen-gewassen. In de VS daarentegen worden op grote schaal mais en sojabonen verbouwd met behulp van biotechniek. De gewassen zijn op die manier beter beschermd tegen bijvoorbeeld ziektes. Tegenstanders zijn bang voor de gevolgen ervan voor de volksgezondheid.

Subsidies

President Bush riep woensdag de Europese landen ook nog op hun subsidies voor de export van landbouwproducten te staken. Die landbouwsubsidies zijn al jaren een bron van conflict tussen Europa en de VS. Die subsidies vormen voor de arme landen een belemmering om hun eigen landbouwsector op te bouwen, aldus de president.