AMSTERDAM - In het centrum van grote steden en in studentenbuurten zijn vooral huurwoningen te vinden. Koopwoningen staan vooral op het platteland, in forensenplaatsen en aan de rand van de stad.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Gemiddeld is iets meer dan de helft van de woningen in Nederland een koopwoning.

Inwoners van de landelijke gebieden wonen hoofdzakelijk in koopwoningen. Zo bedraagt het aandeel koopwoningen in kleine gemeenten zoals Rozendaal, Meerlo-Wanssum, Hunsel en Bergeijk meer dan tachtig procent.

Dorpskernen

Voor een huurwoning in het landelijk gebied moet worden gezocht in dorpskernen. In de gemeente Noordoostpolder lag alleen in de dorpskernen het aandeel huurwoningen boven de twintig procent, licht het CBS toe.

Amsterdam telde in 2005 met tachtig procent het hoogste aandeel huurwoningen, gevolgd door Rotterdam met 72 procent. Met elk ruim zestig procent huurwoningen staan de studentensteden Groningen en Delft op plaats drie en vier. In buurten rond universiteiten is maar een op de twintig woningen een koopwoning.

Een stad als Amsterdam voert de afgelopen jaren in samenwerking met woningcorporaties een actief beleid om sociale huurwoningen tot koopwoningen om te toveren.