DEN HAAG - Gemeenten hebben vaak geen zin om op te treden tegen drankketen omdat ze bang zijn dat er dan herrie ontstaat onder de jongeren die daar aan de drank gaan. Dat is een van de oorzaken dat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) nog geen enkele keet heeft weten te sluiten.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft dat dinsdag geantwoord op vragen van de PvdA. Samen met twintig gemeenten wilde de VWA bij wijze van proef zuipschuren gaan sluiten, maar daar is het niet van gekomen. Naast problemen met de openbare orde wijzen gemeenten op hun buren, waar de jeugd nog wel in de keten terecht zou kunnen.

Maar Klink vindt dat de openbare orde geen reden mag zijn de drankketen dan maar oogluikend toe te staan. Hij wil best meedenken met de gemeenten over goede alternatieven voor de jeugd.

Tegelijkertijd waarschuwt hij dat de gemeenten nu wel moeten gaan meewerken aan de proef van de VWA. Doen zij dat niet dan gaat de toezichthouder op eigen houtje de hokken en keten aanpakken. Illegale commerciële keten zijn dan het eerst aan de beurt.