AMSTERDAM - Mbo-scholieren van 16 en 17 krijgen geen ov-jaarkaart. Hiervoor is niet genoeg geld, zei staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag in de Tweede Kamer.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi verbaasde zich erover dat het kabinet wél geld heeft voor een ov-jaarkaart voor pas afgestudeerden. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) trok onlangs vijftien miljoen euro uit om deze groep korting te kunnen geven op een ov-kaart.

Van Bijsterveldt zei er begrip voor te hebben dat veel mbo'ers van 16 en 17 ook een ov-jaarkaart willen. Hun leeftijdgenoten in het hbo of op de universiteit krijgen die immers wel, net als mbo'ers van 18 jaar of ouder.

De staatssecretaris heeft echter geen geld om mbo'ers van 16 en 17 ook een kaart te geven. Daarvoor zou ongeveer 110 miljoen euro per jaar nodig zijn. Dat bedrag is van een andere orde dan de vijftien miljoen euro voor de afgestudeerden, zei ook Eurlings.

Na afstuderen

Eurlings wil ook mbo-studenten die klaar zijn met hun opleiding de trein, bus of metro in lokken. Eerder kondigde hij al aan met een overgangsregeling te komen voor studenten in het hoger onderwijs die na hun afstuderen meteen hun ov-kaart moeten inleveren.

In de Tweede Kamer zei de minister dinsdag dat dit ook zal gelden voor mbo'ers die hun diploma hebben behaald.

De minister zei nog niet hoe hij afgestudeerden voor het openbaar vervoer wil behouden. Studentenvakbond LSVb denkt aan een korting op een ov-kaart voor ex-studenten, maar hoopt binnenkort meer te horen van Eurlings.