AMSTERDAM - Bij een actie van de opsporingsdienst FIOD-ECD zijn maandag acht mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij faillissementsfraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

FIOD-ECD doorzocht dertien woningen en zes bedrijfspanden in verschillende plaatsen in Nederland. Bij de actie, waarbij ook administratie in beslag werd genomen, waren circa tweehonderd opsporingsambtenaren betrokken.

Het onderzoek richt zich op vijf faillissementen in de periode 2005 tot 2006. De hoofdverdachte in de zaak adviseerde en begeleidde bedrijven die in financiële problemen verkeerden. Deze bedrijven gingen kort daarna failliet, aldus het OM.

Aan de failliete boedel zou geld zijn onttrokken, terwijl de verdachten wisten dat op dat moment een faillissement niet te voorkomen was. Daardoor werden andere schuldeisers benadeeld.

Om welke bedrijven het gaat en om hoeveel geld het gaat, wilde een woordvoerder van het OM dinsdag niet zeggen. Ze sloot verdere acties in het kader van het onderzoek niet uit. "Het is een lopend onderzoek", aldus de zegsvrouw. De verdachten worden deze week voorgeleid.