ROME - De Italiaanse vakbond UIL wil pas terugkeren naar de onderhandelingstafel als Air France-KLM met een nieuw voorstel komt voor de herstructurering van Alitalia. Dat heeft vakbondsleider Luigi Angeletti dinsdag gezegd.

UIL liep maandag weg bij de onderhandelingen met Air France-KLM, dat de noodlijdende Italiaanse luchtvervoerder wil overnemen en er vervolgens 2100 banen wil schrappen. Het Frans-Nederlandse concern heeft steeds gezegd de overname alleen door te zetten met steun van alle vakbonden.

De top van Air France-KLM zou dinsdag opnieuw praten met vertegenwoordigers van de acht overgebleven vakbonden. Dat is evenwel een dag uitgesteld. De druk op de betrokken partijen om tot een compromis te komen neemt daardoor verder toe.

Uitsluitsel

Alitalia liet eerder weten woensdag uitsluitsel te willen van de bonden, die zeer kritisch zijn over een verbeterd sociaal plan dat Air France-KLM vorige week op tafel legde.

Bronnen rond de Italiaanse vakbonden meldden dinsdag dat Air France-KLM bereid zou zijn om meer onderhoudsmedewerkers van Alitalia's Atitech-divisie over te nemen.

Wijn

Daarnaast zou de Frans-Nederlandse combinatie er mee instemmen meer vliegtuigen van Alitalia te laten vliegen en op deze manier meer boordpersoneel aan het werk te houden. Vorige week deed Air France-KLM al water bij de wijn wat betreft de sociale gevolgen voor werknemers na een eventuele overname.

De luchtvaartmaatschappij, die nog voor bijna de helft in handen is van de Italiaanse staat, staat op de rand van een faillissement.

Toch staat ook de Italiaanse politiek niet onverdeeld positief tegenover een overname door Air France-KLM. De kwestie is inmiddels een belangrijk thema geworden bij de parlementsverkiezingen die over twee weken worden gehouden.