Amsterdam - De Vereniging van Effectenbezitters heeft grote bezwaren tegen het prijsgeven van de identiteit en het aandelenbelang van alle beleggers. De privacy van aandeelhouders komt ermee in gevaar, aldus de VEB.

Dat heeft de vereniging dinsdag bekendgemaakt in een persbericht.

Kabinet

De organisatie reageert op het voornemen van het kabinet om ondernemingen de mogelijkheid te geven alle persoonsgegevens van hun aandeelhouders bij banken op te vragen.

De banken zijn dan verplicht om die gegevens inclusief de grootte van het aandelenbelang door te geven aan de onderneming, aldus de VEB.

Bezwaren

'De VEB is een voorstander van meer communicatie en transparantie tussen de vennootschap en de aandeelhouders', schrijft de vereniging in het persbericht. Maar de VEB heeft 'grote bezwaren tegen het prijsgeven van de identiteit en het aandelenbelang van alle beleggers'.

In de voorstellen van het kabinet wordt de privacy van beleggers volgens de VEB onvoldoende gewaarborgd.

Aandeelhouders

De vereniging stelt hardop de vraag waarom ondernemingen willen weten wie hun aandeelhouders zijn. 'Als het gaat om meer communicatie is dat lariekoek.'

Ze kunnen nu al met alle aandeelhouders communiceren via diverse kanalen zoals de website, e-mail, jaarverslag en persberichten, betoogt de VEB.

Manipulatie

De vereniging voorziet bij aanname van het wetsvoorstel 'een toenemende manipulatie van aandeelhouders voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering'.

De organisatie vreest dat op kosten van alle aandeelhouders (groot)aandeelhouders worden beinvloed. 'Daarmee krijgt het bestuur een extra machtsmiddel in handen' en het brengt 'een evenwichtige besluitvorming ernstig in gevaar'.

Alternatief

Een alternatieve methode is volgens de organisatie het Communicatiekanaal Aandeelhouders.

'Hierbij wordt de privacy van aandeelhouders die niet stemmen gewaarborgd en wordt ondernemingen een kostenefficiente methode geboden om aandeelhouders te laten stemmen op afstand', aldus de VEB.