HILVERSUM - Het vervoerbedrijf Connexxion heeft ook het afgelopen jaar rode cijfers geschreven. Onder de streep bleef een verlies van 5,8 miljoen euro over tegen een negatief resultaat van ,2 miljoen in 2001. De kosten van de reorganisatie die het bedrijf momenteel doorvoert, hielden Connexxion in de rode cijfers.

Het bedrijfsresultaat was wel positief: 20,3 miljoen euro. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van 2001. De omzet steeg met ,9 procent tot 945,3 miljoen euro, meldde Connexxion woensdag.

De vervoerder kondigde in mei vorig jaar aan banen te schrappen en werkmaatschappijen te reorganiseren. In totaal moesten 176 mensen vertrekken, vooral op de kantoren. Buschauffeurs bleven buiten schot.

Connexxion wilde zich beter kunnen wapenen tegen de concurrentie in de strijd om de lokale aanbestedingen van buslijnen. Vorig jaar heeft het bedrijf meegedaan aan vijf aanbestedingen, waarvan het er drie won. In 2003 en 2004 komt 40 tot 50 procent van de omzet van de openbaarvervoerdivisie van Connexxion op de markt. Deze omzet bedroeg in 2001 674 miljoen euro. De uitkomst van de biedingen is van groot belang voor de onderneming.

Connexxion is een van de grootste streekvervoerders van Nederland en heeft naar eigen zeggen 60 procent van het streekvervoer in handen. Dagelijks vervoert de onderneming een miljoen reizigers, ongeveer evenveel als de Nederlandse Spoorwegen bedienen. Bij Connexxion werken ruim 12.000 mensen.

De aandelen van het bedrijf zijn in handen van de Staat. De onderneming is in grote mate afhankelijk van overheidssubsidies. Jaarlijks krijgt ze echter minder geld, zoals is afgesproken in de Wet personenvervoer 2000. De kosten lopen daarentegen al enige tijd sterk op.