UTRECHT - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) gewaarschuwd voor al te snelle uitbreiding van de marktwerking in de ziekenhuiszorg.

De ziekenhuizen zijn er nog niet klaar voor, meent de NZa. Nu geldt voor 20 procent van de zorg in ziekenhuizen een vrije prijs. Dit wordt de komende jaren uitgebreid, maar dat kan niet al te snel omdat de nieuwe manier waarop ziekenhuizen gefinancierd worden nog niet helemaal op rolletjes loopt.

De prijzen worden weliswaar steeds vrijer maar minister Klink stelt wel een prijsplafond in om te voorkomen dat de prijzen de pan uit rijzen.

Om de hoogte van deze zogeheten maatstaf vast te stellen, heeft de NZa betrouwbare gegevens nodig van de ziekenhuizen over hun productie. Daar schort het nu nog aan.

Per behandeling

Verder was het de bedoeling dat ziekenhuizen vanaf januari 2009 helemaal zouden worden betaald per behandeling. Maar zij zijn volgens de NZa nog niet klaar met het omschrijven en beprijzen van elke behandeling, de zogenoemde diagnose-behandelcombinatie.

Klink reageert eind april op de waarschuwing van de NZa. Eerder liet hij al weten de prijzen van de ziekenhuiszorg volgend jaar niet over de hele linie vrij te willen geven. Hij had het over 30 of 40 procent in 2009.