ROME - Het overleg tussen de luchtvaartmaatschappij Air France-KLM en de Italiaanse vakbonden over de voorgenomen overname van branchegenoot Alitalia verliep maandag stroef. De vakbond UIL liep weg van de onderhandelingstafel.

UIL wil dat de gesprekken worden uitgesteld tot na de Italiaanse parlementsverkiezingen, die op 13 en 14 april plaatsvinden.

"Dit zijn valse en zinloze onderhandelingen", zei vakbondsleider Luigi Angeletti op de Italiaanse televisie.

Kritisch

Afgelopen vrijdag toonden de in totaal negen Italiaanse vakbonden zich al kritisch over een verbeterd overnamevoorstel van Air France-KLM.

Dat voorziet erin dat het concern ongeveer 4200 arbeidsplaatsen bij de onderhoudsdochter Servizi overneemt, in plaats van 3300.

Maar nog altijd gaan vijfhonderd banen verloren. Verder bleef het concern erbij 2100 banen bij Alitalia te willen schrappen.

Acceptabele voorwaarden

Air France-KLM en de vakbonden proberen het al enige tijd eens te worden over acceptabele voorwaarden rond de voorgenomen overname.

Voor Alitalia is er ook een noodzaak dat er iets gebeurt, want de luchtvaartmaatschappij is bijna failliet.

Alitalia geeft de onderhandelaars nog tot dinsdag om tot een basisakkoord te komen. De onderhandelingen werden maandag zonder UIL voortgezet.