AMSTERDAM - Meer Nederlanders dan vorig jaar hebben voor 1 april hun aangifte gedaan. De Belastingdienst heeft maandag ruim vijf miljoen aangiften binnen. Vorig jaar waren er dat de laatste dag in maart nog ongeveer vierhonderdduizend minder, zegt een woordvoerder.

Een op de tien aangiften, namelijk 533 duizend, is op papier ingediend. Dat zijn honderdduizend papieren aangiften minder dan vorig jaar. Anderen vulden hun aanslag via de computer in. Dit jaar kan de aangifte voor het eerst niet meer met een diskette worden ingediend.

Een verklaring voor de stijging kan de woordvoerder maandag niet geven. Ook durft ze niet te zeggen hoeveel aangiften nog moeten binnenkomen. Er zijn in Nederland negen miljoen belastingplichtigen.

Uitstel

"Maar dat betekent niet dat we nu nog vier miljoen aangiften moeten binnenkrijgen. Sommige mensen vullen hun aangifte samen in en anderen vragen uitstel aan", licht de zegsvrouw toe.

Honderdduizenden vroege indieners kregen vorige maand nul op het rekest. Hun digitale aangiften waren door een technische fout bij de Belastingdienst onbruikbaar geworden. Ruim zevenhonderdduizend belastingplichtigen moesten daardoor hun aangifte opnieuw indienen.

De Belastingdienst roept belastingplichtigen ieder jaar op voor 1 april aangifte te doen. Ze krijgen dan voor 1 juli bericht over hun aangifte. Wie uitstel wil kan de BelastingTelefoon bellen.