AMSTERDAM - De AEX-index, de graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam, belandde woensdagochtend in het rood met Philips en Akzo Nobel als grootste verliezers. De beurs ondervond geen steun vanuit de Verenigde Staten, waar hamburgerketen McDonald's bijna 7 procent verloor na de ontdekking van een BSE-koe in Canada.

Beursstemming (video): Financials drukken AEX-index in de min.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Philips waarschuwt voor invloed dollar.
Ahold moet cijfers weer aanpassen, maar dit keer omhoog. Goede cijfers Petroplus.

De AEX-index stond na een uur handel 3,76 punten (1,4 procent) lager op 271,13 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tussen de 0,9 procent en 1,2 procent.

Philips verloor op het Damrak 3,8 procent tot 14,58 euro. De zwakke dollar zet de inkomsten van het elektronicaconcern onder druk. Vooral de divisies consumentenelektronica en halfgeleiders hebben daar last van.

Ahold

Ahold was de grootste stijger met een winst van 0,9 procent naar ,66 euro. Beleggers waren positief over een correctie van de omzetcijfers, die het concern dinsdag nabeurs bekendmaakte. Ahold moest toegeven dat er fouten waren geslopen in zijn afgelopen vrijdag gepubliceerde omzetcijfers. Het concern, dat in grote moeilijkheden verkeert door boekhoudkundige malversaties, gaf een kleine 400 miljoen euro in omzet te weinig op.

In de rest van Europa behoorde persbureau en informatieconcern Reuters tot de grootste verliezers. In Londen daalde de koers meer dan 5 procent doordat concurrent Bloomberg ook systemen voor valutahandel wil gaan aanbieden.

Positieve uitzonderingen op de negatief gestemde beurzen waren mmO2 en Vivendi Universal. De jaarcijfers van mmO2 vielen analisten mee. Vivendi profiteerde van belangstelling voor zijn Amerikaanse entertainmentactiviteiten.

Euro

In de Europese valutahandel ging de euro van 1,1695 naar 1,1715 dollar. In ponden sterling betaalden handelaren 0,7130, dezelfde koers als dinsdag bij het sluiten van de markt.