AMSTERDAM - De sterke positie van Nederland als hoofdkantorenland wordt bedreigd. Dat blijkt uit een rapport van The Boston Consulting Group dat maandag is overhandigd aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken.

De consultants pleiten voor een andere aanpak om de dertig hoofdkantoren van multinationals, die jaarlijks 13 miljard euro in de Nederlandse economie pompen, in Nederland te houden en nieuwe kantoren aan te trekken.

De onderzoekers vinden dat bedrijven naar expertise moeten worden geclusterd en dat er meer aandacht moet worden besteed aan het leefklimaat van werknemers.

Marktaandeel

Nederland heeft volgens het rapport een "bovengemiddeld marktaandeel van hoofdkantoren". Van de vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld zijn er zestien in Nederland gevestigd met hun mondiale hoofdkantoor en veertien hebben in ons land hun Europese hoofdkantoor.

De dertig hoofdkantoren creëren samen 150.000 banen.

Positie

De sterke positie van Nederland staat volgens het rapport onder druk door grote fusies en overnames. Daarnaast brengt Nederland amper nieuwe topbedrijven voort en neemt de mobiliteit van hoofdkantoren toe.

Clusters

Bedrijven zijn volgens de onderzoekers op zoek naar "clusters" van gelijksoortige bedrijven of activiteiten. Nederland moet hier op inspelen door te kiezen, gericht te stimuleren en dat op lange termijn vol te houden, aldus het rapport.

Als voorbeeld wordt het stimuleren van onderzoeksactiviteiten rond Wageningen genoemd.

Leefklimaat

Bovendien is het leefklimaat volgens het rapport cruciaal. Werknemers kiezen voor locaties "waar het leefklimaat goed is waardoor bedrijven worden gedwongen de werknemers te volgen".