LONDEN - Milieugroeperingen willen dat de scheepvaart in de wateren rond Antarctica aan banden wordt gelegd. De veiligheidsvoorschriften moeten aangescherpt worden, stelde de Coalitie voor de Antarctische en Zuidelijke Oceaan (ASOC) maandag.

Deze groepering dringt er bij de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) op aan hogere standaarden te stellen, ook voor cruiseschepen. "De IMO is het enige orgaan dat strenge standaarden kan opleggen voor vaartuigen, materieel en procedures om mensenlevens en het milieu te beschermen", citeerde de BBC ASOC-voorman James Barnes.

Zijn organisatie wil dat schepen die varen op zware stookolie worden verbannen uit de Antarctische wateren. Afvalwater zou niet langer geloosd mogen worden door schepen en alle vaartuigen moeten verstevigd worden zodat ze de ijzige omstandigheden beter aankunnen.

Meer toeristen dan ooit tevoren bezoeken de Zuidpool. De meesten van hen maken een cruise door het gebied. Verscheidene cruiseschepen zijn de afgelopen jaren in de problemen gekomen. In november nog zonk de M/V Explorer na een aanvaring met een ijsberg. Alle 154 opvarenden, onder wie zeventien Nederlanders, konden worden gered.