AMSTERDAM - FNV-voorzitter Agnes Jongerius vindt dat minister Wouter Bos (Financiën) meer werk moet maken van zijn voornemen om de topinkomens in het bedrijfsleven aan banden te leggen.

Zij zei dit zondag naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant van zaterdag waaruit blijkt dat de lonen van topbestuurders van AEX-bedrijven vorig jaar gemiddeld met 23 procent zijn gestegen.

"Dit is de beste aansporing voor Bos om zijn voornemen met kracht door de Tweede Kamer te jagen". Jongerius zei dat de FNV binnenkort in een gesprek met Jean Frijns, voorzitter van de gelijknamige commissie die onderzoek doet naar goed ondernemingsbestuur, zal aandringen op aanscherping van de code-Tabaksblat.

Zelfverrijking

Die vrijwillige code is bedoeld om zelfverrijking van de top in het bedrijfsleven tegen te gaan.

"Van dat zelfreinigende vermogen van het bedrijfsleven is verrekte weinig terechtgekomen. Integendeel", aldus Jongerius in een verklaring.

Verheugd

De voorzitter van de grootste vakbond van Nederland is verder "buitengewoon verheugd" over het nieuws dat aandeelhouders van Philips zich tegen een salarisplan hebben gekeerd.

Het is voor het eerst in Nederland dat aandeelhouders niet instemmen met een beloningsregeling bij een multinational.

"Het verzet van pensioenfondsen tegen onredelijke beloningen, ingegeven door onze vertegenwoordigers in de besturen daarvan, begint zijn vruchten af te werpen. De buitenlandse beleggers worden nu ook wakker. Goed voorbeeld doet goed volgen" aldus Jongerius.

Bos

Bos reageerde vrijdag al tevreden op het verzet van de aandeelhouders van Philips. Hij sprak van een "belangrijke ontwikkeling" en een "uniek moment".

"Ik hoop dat dit trendsettend is", aldus de bewindsman. Bos deed vorig jaar een moreel beroep op het bedrijfsleven om de lonen in de top te matigen.