WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Financiën wil maandag een plan bekendmaken waarin de Federal Reserve verregaande bevoegdheden krijgt om de stabiliteit op de financiële markten te garanderen.

Dat bleek uit een samenvatting van het plan dat zaterdag werd gepubliceerd door diverse media.

Activiteiten

In de plannen krijgt het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, de bevoegdheid om de activiteiten van alle Amerikaanse financiële instellingen te onderzoeken die een gevaar voor de stabiliteit van de Amerikaanse economie kunnen opleveren.

Verder zou de beurstoezichthouder SEC moeten worden gefuseerd met de toezichthouder voor de termijnhandel CFTC. De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson zal de plannen bekendmaken.

Toezicht

Met het plan wil de regering-Bush beter toezicht kunnen houden op de financiële sector na de onrust die is ontstaan door de malaise op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de kredietcrisis.

Volgens critici zijn die problemen deels te wijten aan het gebrekkige overheidstoezicht in de Verenigde Staten. Het huidige systeem van financiële toezichthouders in de VS is 75 jaar oud.