LONDEN - Het langverwachte 'open skies' verdrag, dat de luchtvaart tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie openstelt, is zondag in werking getreden.

Daarmee kunnen luchtvaartmaatschappijen voor het eerst overal uit Europa naar alle vliegvelden in de VS vliegen.

Het verdrag ging in, terwijl de problemen op de Londense luchthaven Heathrow aanhielden.

Beperkingen

De open skies-overeenkomst heft alle beperkingen aangaande vliegroutes, prijzen en het aantal vluchten tussen de EU en de VS op.

Ook mag nu elke maatschappij naar de VS vliegen, wat waarschijnlijk voor een toename in de concurrentie zal zorgen.

Prijzen

Naar verwachting zullen de prijzen voor vliegtickets zakken en zal de overeenkomst dus vooral voordeel voor de consument opleveren. Ook prijsvechters kunnen nu goedkope transatlantische vluchten aanbieden.

Onder de oude afspraken, die nog van vlak na de Tweede Wereldoorlog dateerden, mochten luchtvervoerders alleen vluchten verzorgen vanaf hun thuisbasis.

Volgens de Europese Commissie leidt het open skies-akkoord in de VS en EU tot 12 miljard euro aan voordelen en 80.000 nieuwe banen.

Het overleg over open skies nam minstens vier jaar in beslag. De EU stemde vorig jaar maart in met het akkoord.

Heathrow

De inwerkingtreding van het verdrag gebeurde terwijl op de Londense luchthaven Heathrow voor een vierde dag op rij vluchten werden geannuleerd.

Bijna veertig vluchten vielen zondag uit, na de 66 vluchten die zaterdag al werden geannuleerd. Ook staan nog zeker 15.000 stuks bagage vast.

De problemen houden ook volgende week nog aan, aldus British Airways. De chaos hangt samen met de problematische bagageafhandeling op een nieuwe terminal op Heathrow die vorige week werd geopend.