ROTTERDAM - Een aanzienlijke verbetering van de raffinagemarges hebben het olieconcern Petroplus een flinke duw in de rug gegeven. De nettowinst kwam in het eerste kwartaal uit op ,7 miljoen euro tegenover een verlies van 8,2 miljoen in dezelfde periode in 2002.

De omzet steeg het eerste kwartaal van dit jaar met 45,1 procent naar 1,7 miljard euro. Na de aanvankelijk lage raffinagemarges in januari, stegen deze in februari en maart als gevolg van de toegenomen vraag naar olieproducten, aldus Petroplus woensdag.

In april daalden de prijzen van olie door de oorlog in Irak. Hierdoor gingen de marges weer wat omlaag. Toch bleven ze boven het niveau van 2002.

Petroplus heeft in Nederland en België de onbemande tankstations Tango. Het resultaat van deze dochter was goed, ondanks een vertraging van de opening van nieuwe stations in België. Het verkrijgen van de juiste vergunningen gaat daar moeilijker dan verwacht, meldt Petroplus.

De oliemaatschappij wil geen voorspellingen doen voor het lopende jaar. Het verloop van de raffinagemarges is onbestendig en de situatie in het Midden-Oosten blijft broos, stelt het bedrijf.