AMSTERDAM - Topbestuurders van AEX-genoteerde bedrijven verdienden in 2007 gemiddeld 4 miljoen euro, een stijging van 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt zaterdag uit een inventarisatie door de Volkskrant van de jaarverslagen van 19 van de 25 AEX-bedrijven.

Topman Jeroen van der Veer van Shell voert de lijst van veelverdieners aan met een jaarinkomen van 9,4 miljoen euro. Hij wordt op de voet gevolgd door topvrouw Nancy McKinstry van Wolters Kluwer (8,5 miljoen euro) en Crispin Davis van Reed Elsevier (8,3 miljoen euro).

De krant heeft bij de berekening van het inkomen het vaste salaris, bonus, pensioenen en overige inkomsten zoals vermeld in het jaarverslag meegenomen, plus de winsten uit verzilverde opties. Ook is de waarde van definitief toegekende prestatieaandelen opgeteld bij het inkomen.

Aandelen

Juist daardoor zijn de salarissen flink toegenomen. Prestatieaandelen zijn een paar jaar geleden ingevoerd ter vervanging van optieregelingen. Vorig jaar kregen veel bestuurders die aandelen definitief in handen.

Topman Ad Scheepbouwer van KPN zag volgens het dagblad zijn salaris met 236 procent stijgen tot 6,7 miljoen euro.