WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft er een geduchte tegenstrever bijgekregen in zijn strijd voor de afschaffing van de belasting op dividenduitkeringen. Superbelegger Warren Buffett verklaarde dinsdag tegen The Washington Post het voornemen van Bush een "zeer onrechtvaardig cadeau" te vinden voor de rijken.

De oppositie van Buffett is opmerkelijk, omdat hij via zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway jaarlijks miljoenen aan dividend opstrijkt. Volgend jaar gaat het alleen al om een bedrag van 310 miljoen dollar.

Extra

Volgens Buffett leidt afschaffing echter tot ongelijke verhoudingen in de Amerikaanse samenleving. "Ik krijg 310 miljoen dollar extra, betaal geen federale belastingen en zie ook nog eens mijn belastingdruk inzakken naar 3 procent."

Tien keer meer

"En onze receptioniste? Zij betaalt nog steeds 30 procent belasting, wat betekent dat zij verhoudingsgewijs tien keer meer bijdraagt aan de bestrijding van terrorisme, het voeren van oorlogen en het steunen van de ouderen", aldus Buffett, die zijn geld onder meer heeft verdiend met beleggingen in Coca-Cola, McDonald's en Gillette.

Bush wil de kwakkelende Amerikaanse economie stimuleren door de komende tien jaar de belastingen met meer dan 700 miljard dollar te verlagen. De oppositie tegen de plannen is groot. Het Huis van Afgevaardigden wil niet verder gaan dan 550 miljard dollar, terwijl de Senaat vorige week voor een pakket van 350 miljard dollar stemde. Afschaffing van de dividendbelasting is een belangrijk onderdeel van de belastingplannen.

Managers

Buffett bekritiseerde onlangs ook al de zelfverrijking in het Amerikaanse bedrijfsleven. Vooral optiebeloningen zijn de miljardair (geschat vermogen: 30,5 miljard dollar) een doorn in het oog, omdat slechte managers in goede beursjaren er wel van profiteren en goede managers in een slecht beursklimaat niet.