AMSTERDAM - De bondsraad van politiebond NPB is vrijdagmiddag toch akkoord gegaan met het cao-voorstel van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Dat betekent volgens de vakorganisatie dat het afsluiten van een nieuwe cao voor de politie mogelijk is geworden, aangezien de bond VMHP al eerder liet weten het aanbod te accepteren.

Het bondsbestuur had vorige maand de leden van de NPB nog geadviseerd het voorstel niet te accepteren. Het bestuur wilde het aanbod aanvankelijk niet eens aan de NPB-achterban voorleggen, maar de bondsraad besloot om dat toch te doen.

Ledenraadpleging

De raad laat vrijdag weten dat het zich heeft laten leiden door de uitkomst van de digitale ledenraadpleging die de afgelopen week is gehouden. Daaraan deden tot teleurstelling van de bondsraad slechts 4169 leden (18 procent) mee. Van deze groep stemde 59,4 procent voor het aannemen van het voorstel van Ter Horst.

De minister noemde de uitslag vrijdag "een positief signaal". "Zeker omdat de NPB toch erg kritisch was over mijn informele bod", zei ze na afloop van de ministerraad.

Ter Horst moet nu afwachten of de tweede grote politiebond, de ACP, ook akkoord gaat. "Ik zou het buitengewoon fijn vinden als blijkt dat er een breed draagvlak is."

Moeilijk

De bondsraad zegt voor een moeilijke afweging te hebben gestaan. "Ten eerste blijft overeind dat het cao-voorstel op een aantal belangrijke punten niet voldoet aan de minimumeisen die de NPB in december had vastgesteld. Belangrijk onderdeel daarvan was de structurele verbetering van de beloning van het politiewerk."

Onregelmatig werk

De NPB had met name ingezet op het opwaarderen van de toelage voor onregelmatig werk en het draaien van piketdiensten, een uitgebreide vaste zorgkostencompensatie en het toekennen van een speciale toelage voor mensen op het maximum van hun schaal. Deze verbeteringen zijn door minister Ter Horst niet of nauwelijks gehonoreerd, constateert de bond.

Maar het aannemen van het voorstel betekent concreet dat de politiemensen de komende jaren op een flinke inkomensstijging kunnen rekenen, laat de NPB in een verklaring weten. Dat heeft samen met de uitkomst van de ledenpeiling de doorslag voor de bondsraad gegeven.

Geweten

Scheidend voorzitter van de NPB en een van de cao-onderhandelaars, Hans van Duijn, gaf eerder al aan dat hij zijn handtekening niet onder dit voorstel zou zetten. "Dat zou ik niet met mijn geweten kunnen verenigen."

Vrijdag zei Van Duijn dat de NPB van begin af aan niet voor een 'gewone cao' is gegaan. "We gaan nu dus ook niet een gewone cao tekenen." Andere leden van het hoofdbestuur zullen de honneurs waarnemen.

ACP

Politievakbond ACP maakt komende donderdag bekend of hij akkoord gaat met het cao-voorstel. NPB en ACP zijn de twee 'grote jongens' van de vier landelijke vakorganisaties voor politiepersoneel.