AMSTERDAM - Organisaties van het Nederlandse bedrijfsleven denken in het algemeen dat de gevolgen van de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders mee gaan vallen, al zijn de zorgen niet geheel verdwenen.

De Federatie van Nederlandse Exporteurs (Fenedex) liet vrijdag weten "geen repercussies" te verwachten. Fenedex-directeur Frank Hauwert wees erop dat er altijd extremistische groeperingen zijn, maar "dat de film geen extra aanleiding biedt. Wij hebben ook geen signalen ontvangen."

Voer voor extremisten

Voorzitter Jan Kamminga van brancheorganisatie FME-CWM waarschuwde wel dat "het te vroeg is om te juichen." Landbouworganisatie LTO-Nederland zei in een reactie "dat onze zorgen nog niet zijn geweken". MKB-Nederland, de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf, gaat ervan uit dat de gevolgen meevallen.

Volgens Kamminga biedt de anti-Koranfilm van Wilders "voer voor extremisten en hun reactie kan nog tot een hoop problemen leiden". Kamminga sprak de hoop uit dat "elders in de wereld net zo verstandig wordt gereageerd als door de moslimorganisaties in Nederland".

Hype

MKB-Nederland meent dat "de film minder erg is dan verwacht". De zegsvrouwe van MKB-Nederland noemde de film "een hype die volgende week waarschijnlijk vergeten is. Het zal doven als een nachtkaars".

LTO-Nederland hoopt vooral dat Nederlanders in het buitenland geen hinder ondervinden van de film en dat de gevolgen voor het bedrijfsleven beperkt blijven. "Onze zorgen hierover zijn echter nog niet geweken", aldus de organisatie.

VNO-NCW

Eerder al liet werkgeversorganisatie VNO-NCW in een reactie op de film weten dat de gevolgen van Fitna voor werknemers van Nederlandse bedrijven in islamitische landen onduidelijk blijven.

"We hopen dat de gevolgen beperkt zullen zijn en nog liever geheel uitblijven", aldus een woordvoerster donderdagavond.

Volgens Kamminga heeft de film al voor de daadwerkelijke publicatie zijn organisatie al "veel ellende, zorg en gedoe" bezorgd. De voorzitter van de organisatie voor de technologie-, industrie- en metaalsector kan niet inschatten hoeveel kosten bedrijven al hebben gemaakt om zich voor te bereiden. Ook MKB-Nederland heeft daar "geen idee" van.

Oproep

Eind februari deed het Nederlandse bedrijfsleven bij monde van de ondernemersorganisaties VNO-NCM, MKB-Nederland en LTO-Nederland de oproep aan Wilders de film niet uit te zenden. Zij stelden dat Wilders rekening moest houden met de Nederlandse belangen in het buitenland en de verhoudingen op de werkvloer.

Kamminga heeft geen spijt van zijn oproep van destijds en is blij dat de Nederlandse samenleving zo fel heeft gereageerd. "Misschien heeft al die aandacht en het feit dat steeds meer zenders en organisaties die film niet wilden uitzenden, de film iets redelijker gemaakt."

Voorbereid

Bedrijven lieten eerder weten zich te hebben voorbereid op de publicatie van de film. Nederlandse multinationals die actief zijn in islamitische landen, wilden uit veiligheidsoogpunt weinig kwijt over de genomen maatregelen.