ROME/PARIJS - Air France-KLM heeft in de nacht van donderdag op vrijdag aan de Italiaanse vakbonden een nieuw voorstel gedaan wat betreft de sociale gevolgen van een eventuele overname van Alitalia.

Dat heeft een woordvoerster van Air France-KLM vrijdag bevestigd.

De woordvoerster zei niet in detail te kunnen treden over het nieuwe voorstel, omdat het een "juridisch document" betreft. Maar zij bevestigde dat, net als in het oorspronkelijke plan, in totaal 2100 banen op de tocht staan bij Alitalia en het onderhoudsbedrijf Servizi.

Aanvullende voorstellen

Volgens het persbureau Reuters, dat inzage heeft gehad in het document, doet Air France-KLM aanvullende voorstellen voor leden van het vliegend personeel van Alitalia die hun baan zien verdwijnen.

Piloten en stewards die hun baan zien verdwijnen, zouden een afvloeiingsregeling kunnen krijgen of uitzicht op werk elders binnen Air France-KLM.

Afstoten

Air France-KLM wilde aanvankelijk het grootste deel van Servizi, waarin Alitalia een belang heeft van 51 procent, afstoten. Het wilde 3300 van de 7400 werknemers meenemen en er daarvan later vijfhonderd ontslaan.

In het nieuwe plan zou het concern bijna 4200 werknemers van Servizi meenemen zonder het aantal ontslagen te wijzigen. Dat zou betekenen dat negenhonderd mensen meer zeker zijn van behoud van hun baan.

Vrachtdivisie

Volgens Italiaanse media houdt Air France-KLM vast aan het schrappen van de vrachtdivisie van Alitalia in 2010, een punt waartegen vooral de piloten zich verzetten.

Topman Jean-Cyril Spinetta van Air France-KLM zou tegen het persbureau ANSA hebben gezegd dat "wij niet verder kunnen gaan zonder de disucussie te openen over de fundamenten van ons plan voor Alitalia".

Overleg

Air France-KLM gaat maandag weer verder praten met de Italiaanse vakbonden, die zich hebben gekeerd tegen het banenverlies als gevolg van de overname.

Het concern had eerder gezegd dat het uiterlijk maandag overeenstemming wilde hebben alle betrokken partijen, maar is nu bereid langer te praten.