NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn donderdag na een wisselvallige handelssessie in het rood gesloten. De bezorgdheid over meer afschrijvingen in de financiële sector als gevolg van de kredietcrisis had een negatieve invloed op de stemming.

De door de technologiesector gedomineerde Nasdaq-index had last van tegenvallende kwartaalresultaten van de Amerikaanse softwaremaker Oracle.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex van hoofdfondsen sloot op 12.302,46 punten. Een verlies van 120,40 punten, ofwel 1 procent. De S&P 500-index daalde 15,37 punten, ofwel 1,1 procent, tot 1325,76 punten. Schermenbeurs Nasdaq eindigde op 2280,83 punten. Dat is een daling van 43,53, ofwel 1,9 procent.

Economie

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte bekend dat de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar is afgezwakt tot 0,6 procent op jaarbasis. Vooral de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt zette de economie in het vierde kwartaal onder druk. Daar kwam nog bij dat de bedrijfswinsten in dezelfde periode met 3,3 procent zijn gedaald.

Dalers

Oracle was met een verlies van 6,2 procent een van de sterkste dalers in de Nasdaq. Ook Google, het bedrijf achter de gelijknamige zoekmachine, deed op die beurs slechte zaken. Het aandeel moest 3,1 procent prijsgeven.

Dat kwam voor een belangrijk deel doordat onderzoeksbureau ComScore constateerde dat vorige maand de groei van het aantal klikken van mensen op advertenties op de zoekmachine tegenviel.

Bezorgd

Beleggers waren wederom bezorgd over de staat van de financiële sector. Geruchten over het aanvragen van uitstel van betaling door de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers veroorzaakte onrust bij beleggers in zowel Europa als de VS, maar de bank ontzenuwde het gerucht al snel. Desondanks dook de aandelenkoers van Lehman Brothers met 8,9 procent naar beneden.

Van de financiële waarden werden Merrill Lynch en Bank of America zwaar getroffen, nadat Lehman Brothers de winstverwachtingen voor die banken had verlaagd. De aandelen verloren respectievelijk 5,7 procent en 3 procent.

Olie

Oliemaatschappijen waren op Wall Street eerst gewild, onder invloed van een scherp opgelopen prijs van ruwe olie. Dat had te maken met het nieuws dat een van de belangrijkste oliepijpleidingen in Irak is opgeblazen. Toch sloten de belangrijkste oliefondsen met verlies. ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips eindigden met 0,1 procent tot 0,8 procent in de min.

Lennar

Lennar, een van de grootste huizenbouwers in de VS, won 1,8 procent. Het bedrijf leed in het eerste kwartaal een nettoverlies, maar dat verlies was volgens analisten minder slecht dan verwacht. De huizenbouwer heeft veel last van de verzwakte huizenmarkt in de VS.

Clear Channel

Het mediabedrijf Clear Channel was in trek, nadat een Texaanse rechter bepaalde dat banken de overname door twee durfinvesteerders niet mogen blokkeren.

Woensdag kelderde het aandeel met 17,5 procent toen bekend werd dat de banken die beloofd hadden geld voor die deal uit te lenen, terugkrabbelden. Door de gerechtelijke uitspraak sprong de koers van Clear Channel 10,2 procent omhoog.

Euro

De euro noteerde na het slot van Wall Street 1,5770 dollar, vergeleken met 1,5790 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.