SCHIPHOL - Taxichauffeurs leven de regels beter na. Dat concludeert de marechaussee donderdag na een grootschalige taxicontrole op Schiphol.

"De resultaten zijn zeer bevredigend", zegt woordvoerder Rob Stenacker. "Vergeleken met de eerdere controles die we op de luchthaven hebben gehouden, merken we een verbetering van het naleven van de regels. We hebben minder hoeven op te treden dan tijdens eerdere acties."

De marechaussee voerde de controle donderdag samen met de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de belastingdienst uit. De actie duurde van acht uur 's ochtends tot half twee 's middags.

Gebreken

Uiteindelijk werden bij zes taxirijders gebreken aan de auto geconstateerd. Daarnaast maakten negentien bestuurders zich schuldig aan economische delicten, zoals bijvoorbeeld het niet invullen van een rittenoverzicht of het niet gebruiken van de meter.

Drie chauffeurs werden achter het stuur vandaan gehaald, omdat ze te lang hadden gewerkt. Slechts bij één taxi werd een speciaal apparaatje gevonden waarmee de kilometerstanden konden gemanipuleerd.

Meldingen

Vorig jaar juli tijdens een vergelijkbare controle stuitte de marechaussee nog op elf van deze apparaatjes. Dat gebeurde nadat er uit de taxiwereld zelf meldingen waren gekomen over oneerlijke concurrentie.