AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven die actief zijn in islamitische landen bereiden zich voor op de publicatie van de anti-Koranfilm Fitna van PVV-leider Geert Wilders.

"Bedrijven maken zich veel zorgen om de mogelijke gevolgen voor werknemers in het buitenland", zei een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW donderdag. "Het is zeker iets dat speelt."

Nederlandse multinationals willen desgevraagd niet veel kwijt over de maatregelen die ze hebben getroffen voor hun werknemers. "Het heeft onze aandacht", aldus een woordvoerder van was- en voedingsmiddelenconcern Unilever.

Cartooncrisis

"We zijn nu wel veel beter voorbereid dan bij de Deense cartooncrisis, toen er onverwacht een reactie kwam, maar het is nog heel erg koffiedik kijken wat de gevolgen zijn."

De woordvoerder van het Nederlands-Britse concern voegt hieraan toe dat Unilever in het buitenland soms niet zozeer als Nederlands bedrijf wordt gezien. "In Pakistan zien ze ons bijvoorbeeld meer als Brits bedrijf."

Air France-KLM zegt extra alert te zijn op de veiligheid van medewerkers en passagiers. Over concrete maatregelen wil het Frans-Nederlandse bedrijf echter niets zeggen. Ook energieconcern Shell wil hier niets over kwijt.

Boskalis

Baggeraar Boskalis zegt altijd alert te zijn in landen waar de onderneming werkt en momenteel extra alert te zijn in moslimlanden.

"We zien nog geen extra dreiging en horen dat ook niet van onze klanten." Boskalis houdt de mededelingen over het dreigingsniveau op de sites van diverse ambassades in de gaten.