LUXEMBURG/BRUSSEL - De kaas en de ham uit de regio rond Parma krijgen van de Europese rechters een bijna mythische status. Dinsdag oordeelde het Europees Hof in Luxemburg dat de benaming parmaham en Grana Padano, een soort parmezaanse kaas, is voorbehouden aan producten die gemaakt èn verwerkt zijn in de oorspronkelijke regio. Dat geldt ook voor in plakken snijden, brokkelen en raspen.

Europa probeert landbouwproducten die typisch zijn voor een bepaalde streek te behoeden voor imitatie door te eisen dat ze daar geproduceerd zijn. Op de EU-lijst staan veel Italiaanse producten en wat de Italianen betreft valt daar niet mee te spotten.

Een Italiaanse commissie die als een bok op de haverkist zit om de producten uit Parma te beschermen, heeft twee bedrijven voor de rechter gesleept. De Britse supermarkt Asda had het gewaagd om parmaham, afkomstig uit Italië, in Engeland in plakjes te laten snijden. En een Frans bedrijf importeerde Grano Padano-kaas om die vervolgens in Frankrijk te raspen.

De aangeklaagde bedrijven vinden de Italiaanse uitleg van de regeling, die erop neerkomt dat ze alleen in de Po-vlakte weten hoe je kaas en ham moet snijden, veel te ver gaan. Maar het Hof vindt dat de Italianen wel degelijk strenge eisen mogen stellen.