AMSTERDAM - Postbedrijf TNT heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de invoering van het minimumloon voor postbodes in Duitsland. Dat maakte TNT donderdag bekend.

Volgens TNT is de maatregel in strijd met Europese concurrentieregels. De wet belemmert "de vrijheid van vestiging", aldus het Nederlandse concern.

Hoe lang de behandeling van de klacht duurt, is onbekend. Brussel liet vorige week al weten dat het uitleg wil van de Duitse regering over de concurrentie op de postmarkt in het land.

"Deze klacht geeft de Europese Commissie een instrument in handen om haar vragen beantwoord te krijgen", aldus een zegsman van TNT. Een woordvoerder van de Europese Commissie meldde donderdag dat de klacht momenteel in behandeling is.

Gesterkt

TNT voelt zich gesterkt in zijn strijd door een uitspraak van een rechter in Berlijn, die de beslissing van de Duitse staat onlangs strijdig met de wet verklaarde.

De rechter stelde vast dat nieuwkomers op de Duitse postmarkt niet kunnen profiteren van de schaalvoordelen van voormalig monopolist Deutsche Post, die ongeveer 90 procent van de markt in handen heeft.

Nieuwkomers

Het minimumloon maakt het moeilijk voor nieuwkomers om op de Duitse markt winstgevende activiteiten te ontplooien. TNT kondigde al eerder aan zijn positie op de Duitse postmarkt te moeten heroverwegen als er geen verandering komt in de situatie.

Deutsche Post kwam vorig jaar met de vakbonden een minimumloon overeen van 9,80 euro per uur. De Duitse regering verklaarde vervolgens de regeling algemeen bindend.

TNT heeft begin dit jaar in Duitsland met zijn werknemers een CAO afgesloten met een minimumloon van 7,50 euro per uur.