MILAAN - De Italiaanse oppositieleider Silvio Berlusconi heeft zich gedistantieerd van uitspraken die de krant La Stampa hem donderdag had toegeschreven.

Volgens het Italiaanse dagblad had Berlusconi namen genoemd van bedrijven die geïnteresseerd zouden zijn in een overname van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia. De politicus noemde het bericht in La Stampa donderdag "journalistieke speculatie".

Belangstelling

La Stampa liet Berlusconi zeggen dat energiebedrijf ENI, de bank Mediobanca en kledingverkoper Benetton belangstelling hebben om een bod te doen op het noodlijdende Alitalia. De bedrijven zouden een alternatief vormen een overname van Alitalia door Air France-KLM.

ENI sprak donderdag tegen geïnteresseerd te zijn in Alitalia. Ook Mediobanca meldde dat het bericht niet klopte. Benetton wilde niet reageren.

Blokkeren

Berlusconi, die goede kans maakt weer regeringsleider te worden na de verkiezingen medio april, heeft eerder gezegd een overname door Air France-KLM te zullen blokkeren.

Volgens hem moet Alitalia in Italiaanse handen blijven, maar met concrete namen van geïnteresseerde bedrijven kwam hij tot nu toe niet.

Alternatief

Sommige waarnemers zien de opmerkingen van Berlusconi meer als een verkiezingsstunt en denken niet dat hij daadwerkelijk een serieus alternatief voor Air France-KLM te bieden heeft.

Voorstellen

De Frans-Nederlandse luchtvaartonderneming liet dinsdag weten bereid te zijn met nieuwe voorstellen te komen voor de herstructurering van Alitalia.

Het huidige overnameplan zou 2100 werknemers van de luchtvaartmaatschappij en het onderhoudsbedrijf Servizi hun baan kosten.

Voor Italiaanse vakbonden is dat onbespreekbaar, hoewel Alitalia op een haar na failliet is en ruim 1 miljoen euro per dag verliest.