Volgens de NMA betaalt de consument 5 cent per liter te veel aan brandstof

DEN HAAG - Volgens de Nederlandse Mededigingsautoriteit

Actie

Het zou jaarlijks gaan om een half miljard gulden, aldus de NMa-woordvoerster. De Consumentenbond

Volgens de belangenorganisatie Beta van zelfstandige tankstationondernemers kan de brandstofprijs nooit met 22 cent omlaag, zoals de ook ANWB voorstelt. "De gemiddelde marge op een liter brandstof bij de zelfstandige pomphouder is maar 10 cent. Dus hoe kan men zoiets vragen", aldus woordvoerder Van der Kolk. Beta vertegenwoordigt 1400 tankstationondernemers in Nederland.

Woensdagmorgen heeft Van der Kolk tientallen telefoontjes gekregen van leden in het land. Zij worden volgens hem nu kwaad aangekeken door automobilisten die komen tanken, want die voelen zich - gesteund door de NMa - bekocht. "De zelfstandige tankstationhouders voelen zich in een kwaad daglicht gesteld."

Volgens Van der Kolk wordt bijna in ieder regionaal marktgebied al "flink onder de adviesprijs verkocht. Soms worden kortingen van wel 15 cent per liter gegeven." Maar die tankstationhouders kunnen dat nooit volhouden, weet Van der Kolk. "Die gaan failliet. Kijk maar bij de pomphouders aan de grens met Duitsland. Daar zijn al tientallen tankstationhouders over de kop gegaan omdat zij moeten concurreren met Duitse pomphouders waar de brandstof tenminste een kwartje per liter goedkoper is."

Prijsvechters

Hij vraagt zich af wat de NMa wil bereiken met de beschuldiging dat de oliemaatschappijen via een stelsel van afspraken met zelfstandige pomphouders de prijs van brandstof kunstmatig hoog houden. "De kleine zelfstandigen zullen het veld ruimen en zo krijg je nog meer schaalvergroting. Heeft de NMa wel goed gekeken naar de kortingen die in het land al worden gegeven. "Het lijkt erop dat de berekeningen van de NMa onterecht uitgaan van de maximumprijs, de landelijk adviesprijs. Door prijsvechters en op tankkaarten wordt al veel korting gegeven."

/ECONOMIE'Olieprijzen al jaren kunstmatig hoog'