DEN HAAG - Directeur-generaal Jenny Thunnissen van de Belastingdienst legt haar nevenfunctie als lid van de raad van toezicht van een ziekenhuis in Delft neer.

Haar politieke baas, staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat woensdagavond na afloop van een debat in de Tweede Kamer gezegd.

Thunnissen is volgens De Jager zelf tot het besluit gekomen om reputatieschade voor fiscus en ziekenhuis te voorkomen. Een meerderheid van de Tweede Kamer had al aangedrongen op het neerleggen van de nevenfunctie om belangenverstrengeling te voorkomen.

Constructies

Als lid van de raad van toezicht was Thunnissen actief bij de Reinier de Graaf Groep in Delft toen het ziekenhuis met constructies de btw-heffing omzeilde.

Uit onderzoek, waarover NRC Handelsblad woensdag berichtte, bleken btw-constructies te bestaan bij 76 van de 91 ziekenhuizen. In totaal legde de fiscus de afgelopen jaren een naheffing op voor de ziekenhuizen van 104 miljoen euro.

Stelling

Na de publicatie woensdag in NRC voelde Thunnissen zich geroepen in een verklaring elke betrokkenheid te ontkennen. Ze benadrukte dat ze niet van de constructies op de hoogte was en er steeds stelling tegen heeft genomen.

"Ik heb dan ook nooit, ook niet op passieve wijze, medewerking verleend aan de vorming van fiscale constructies."

Volgens staatssecretaris De Jager was er geen sprake van belangenverstrengeling. Hij wees erop dat de bijbaan bekend en volgens de regels was.