DEN HAAG - Het kabinet gaat luchthaven Schiphol nog eens uitleggen wat de verwachte economische gevolgen zijn van de in te voeren heffing op vliegtickets per 1 juli.

Mocht Schiphol reden hebben aan de cijfers te twijfelen, dan dient de luchthaven zich voortaan eerst bij het kabinet te melden en zich niet te richten tot de media.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) zei dat woensdagavond in een spoeddebat over de vliegbelasting. Vorige week stelde Schiphol in de media dat die heffing zeker 12.000 banen zou kosten.

Volgens De Jager blijkt echter uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) dat de groei van de werkgelegenheid afneemt met 5000 tot 10.000 banen tot 2011.

Bezwaren

De Kamer uitte kritiek op de lobby van Schiphol, waarvan de rijksoverheid grootaandeelhouder is. De Jager weigerde echter de luchthaven verder terecht te wijzen. Volgens hem heeft Schiphol zich, ondanks bezwaren tegen de vliegbelasting, steeds constructief opgesteld.

Vanaf 1 juli komt er een heffing van 11,25 euro op een ticket voor vluchten tot 2500 kilometer. Langere vluchten worden met 45 euro extra belast. Vorige week wees de rechtbank in Den Haag bezwaren van vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties tegen de heffing af.