DEN HAAG - Het CDA komt met een wetsvoorstel om televisiereclame voor leningen te verbieden. Op die manier wil de partij voorkomen dat mensen zich tot torenhoge schulden laten verleiden.

Coalitiepartner PvdA betwijfelt of zo'n verbod het antwoord is op de schulden. Tweede Kamerlid Elly Blanksma van het CDA heeft woensdag een bericht in RTL Nieuws over het wetsvoorstel bevestigd.

Het verbod moet alleen gelden voor de televisie omdat vooral reclame voor leningen voor bijvoorbeeld een nieuwe auto of keuken mensen zou overhalen zich in de schulden te steken.

Meerderheid

Blanksma gaat ervan uit dat het parlement haar initiatiefwet zal steunen. Eerder sprak een meerderheid in de Tweede Kamer zich al uit voor een verbod op dat soort tv-reclame.

PvdA-Kamerlid Hans Spekman stelt dat door strengere regels, veel agressieve en misleidende reclame al van de buis is verdwenen.

Boete

Een jaar geleden kondigde minister Wouter Bos van Financiën daarom aan dat de boete voor misleidende reclame door kredietverstrekkers omhoog gaat naar een half miljoen euro.

Nu is dat nog maximaal 30.000 euro. Bos onderzoekt verder of het juridisch mogelijk is impulsaankopen te voorkomen.

Tijdschriften

Volgens Spekman komen niet langer de meeste mensen in de problemen door reclames op televisie. Hij wijst op reclames in tijdschriften als De Kampioen en in kranten.

Ook laten veel mensen zich door bijvoorbeeld vrienden verleiden om een grote lening te nemen, zegt hij. Ook de VVD ziet niets in een verbod op tv-reclame voor leningen.